Videojáték Vélemények

Retro játékok karantén idejére

Mert öreg játék, nem vén játék!

2020. április 03. - Pafry1998

A koronavírus sajnálatos módon a négy fal közé szorít rengeteg embert, és csak reménykedni tudunk benne, hogy a járvány amilyen gyorsan elterjedt, olyan sebesen is csitul el. Viszont addig is, az otthonaikban rekedteknek számos lehetőség áll birtokában, már csak a becsavarodás elkerülése végett is. Ezek egyike a videojáték. Akik alapból is játszanak, azoknak most vissza nem térő alkalom nyílt a régóta tologatott címek bepótlására, akik pedig még csak közelébe sem mentek a játékoknak, közülük is lesznek majd páran, akik esélyt adnak ennek a csodás hobbinak. Íme néhány cím a ma már retronak számító, évtizedes játékok közül, melyekkel biztosan elütheted az unalmas otthoni óráidat!

Age of Empires sorozat

Sokaknak talán be sem kell mutatni, a híres RTS (real time strategy, azaz valós idejű stratégia) játék a megjelenése óta népes rajongótáborral rendelkezik, és a mai napig érkeznek a család újabb tagjai. A játék egy felülnézetes stratégia, amelyben az ellenfél ellen vezetjük seregünket, miközben mi magunk is különböző korokon át fejlődünk, ahogy a történelem során is tettük Az első rész 1997-ben jelent meg, témája az ókori birodalmak, köztük Róma, Egyiptom, és a Kínai Birodalom. Talán a második rész érte el a legnagyobb sikert, amely 1999-es, és a középkorra fókuszál. Sokmindent kijavítottak benne az első részhez képest, kiforrottabb, és minden téren jobb játékot kaptunk, melyben a középkor híres csatái elevenednek meg képernyőnkön, és barátaink ellen is összemérhetjük tudásunkat az online multiplayer segítségével. A harmadik rész már nem lett ekkora durranás, de még mindig klasszikus darabnak számít, és a felfedezések korának állít emléket, hasonló tálalásban. Mint mondtam, a mai napig érkeznek újabb családtagok, nemrégiben a játékok 20. évfordulójára felújították az első, és a második részt, készül a harmadik rész újragondolása, valamint hamarosan megérkezik a negyedik felvonás is. Aki még nem tette, itt az idő elkezdeni a bepótlásukat!

ss_f196e3b1c70038e09140f12aebcfdf0ef57915b0-1024_1.jpg

Diablo sorozat

Szintén egy kultuszjátéknak számító sorozat, a jobb napokat is megélt Blizzard Entertainment egyik első átütő sikere, mely 1996-ban indult útnak, az akkor lenyűgözőnek számító első résszel. A játékban karakterünkkel egyre mélyebbre hatolunk a kazamatákban, rengeteg démoni lényt, szörnyeteget, rémet legyőzve, mígnem elérjük magát a poklot, ahol a címben szereplő Diablo vár majd ránk végső ellenségként. Rengeteg kattintás, sok órányi démonírtás, és egy remek játékélmény gazdagít majd bennünket a végigjátszás során, miközben a játék világának meglepően részletes történetével is megismerkedhetünk. A Blizzard híresen jó a történetmesélésben, úgyhogy csalódni ebben az aspektusban biztosan nem fogunk. Az Age of Empires sorozathoz hasonlóan itt is a második rész mondható a legsikeresebbnek a játékosok körében, mely 2000-ben látott napvilágot, a harmadik részre pedig egészen 2012-ig kellett várnunk, ám azóta már az is klasszikusnak mondható. Már itt is előkészületben a negyedik felvonás, így ha még nem tettétek, egy végigjátszás mindenképp ajánlott!

diablo-1-screen-21.jpg

Half Life 1-2

A Half Life egy sok tekintetben úttörő játék volt a piacon, a Steam játékáruház megalkotóinak, a Valve-nak ezzel a címmel sikerült először nagyot robbantania, 1998-ban. Egy belső nézetes, lövöldözős játékról van szó, amely azonban jóval több ennél, mivel komplex története, és addig soha nem látott játékmechanikai megoldásai magasra tették a lécet a kor játékai számára. Mára egy kissé ugyan elavultnak tűnhet, azonban még így is rendkívül élvezetes darab. A történetet mindenki fedezze fel magának, nem szeretném lelőni a poént. A második rész már jóval jobban néz ki, sőt, korának talán legszebb videojátéka volt 2004-ben, és ha lehet, mindenben rátett még egy lapáttal az első részre. A harmadik részben már több, mint 15 éve reménykednek a lelkes rajongók, egyelőre mindhiába, ám kárpótlásul nemrég jelent meg a játék világában játszódó Half Life: Alyx, azonban csak VR headsetekre.

0rehpz9h9ac21.png

Need For Speed Underground 2, és Most Wanted

Az autós játékok szerelmesei 100%, hogy hallottak a legendás NFS sorozat ezen két címéről, melyek a széria talán legközkedveltebb darabjai lettek, pedig azóta már megért számos folytatást, és újragondolást. Az NFS még ma is egy élő-lélegző sorozat, durván 2 évente jelenik meg új játék belőle, azonban egyik sem tudott olyan nagy hatással lenni, és klasszikussá válni, mint ezek ketten. A világ nyílt, arra autózunk, amerre kedvünk tartja, és autóinkat is kedvünkre tuningolhatjuk a legújabb cuccokkal. Utcai versenyek, illegális menetek, rendőrségi üldözés, félelmetes sebességű autók, minden, ami egy kiváló autós játékhoz szükséges.

maxresdefault_3.jpg

The Elder Scrolls sorozat (Morrowind, Oblivion, Skyrim)

Tetszik vagy sem, a legutóbbi, 2011-es Skyrim is már-már retro játéknak számít, hiszen számomra is hihetetlen, de már 9 éve, hogy megjelent az azóta legendássá váló RPG (role playing game - szerepjáték). Ez az alapvetően belsőnézetes játék egy fantasy világba, Tamrielre kalauzol el bennünket, hogy megismertesse velünk minden idők egyik legkiterjedtebb fantázia univerzumát, amelyet videojátékokban valaha láttunk. Ezt úgy képzeljük el, hogy ha például bemegyünk egy könyvtárba, minden egyes könyvet elolvashatunk, külön-külön. De persze nem csak olvasgatni fogunk majd, a birodalmak közti háborútól elkezdve sárkányölésig, és a hatalmas térképek felfedezéséig bőven lesz dolgunk. A sorozat első két részét (Arena és Daggerfall) direkt hagytam ki, mivel ezeket sajnos nem volt módom kipróbálni egyelőre, viszont nem is hasonlítanak annyira kinézetben a 2002-es Morrowinddal elkezdődő hármasra. Egy szó mint száz, ezekbe aztán lehet pakolni az órákat, észre sem vesszük!

ss_5d19c69d33abca6f6271d75f371d4241c0d6b2d1_1920x1080.jpg

World of Warcraft

A végére pedig egy igazi időgyilkost tartogattam, a már fentebb emlitett Blizzard magnum opusa, talán a legnagyobb mesterműve, a 2004-ben hódító útjára indult WoW. Az alkotók egy korábbi sikersorozatukat, a Warcraft-ot vették alapul, hogy megalkossák ezt a hihetetlen nagy térképméretekkel rendelkező, és elképesztően részletes történettel bíró MMORPG-t (massively multiplayer online role playing game - sokszereplős online szerepjáték). Az alapjáték azóta folyamatosan frissült újabb és újabb kiegészítőkkel, melyek továbbvitték a történetet, és jelentős területekkel bővítették ki a térképet. A játékban már az is önmagában rettentő időigényes, míg maximum szintre emeljük karakterünket (melyből nem csak egy lehet természetesen), ám miután elértük ezt a szintet, gyakorlatilag akkor kezdődik az igazi játék, a rengeteg hadjárattal, kazamata irtással, hátasok, és egyéb ritkaságok beszerzésével, a világ felfedezésével, és persze az egymás ellen, vagy épp egymással való végtelen játékkal. A játék előfizetős rendszerben működik, azonban számos tört szerveren (például a magyar Tauri) kipróbálhatod, hogy egyáltalán tetszik-e, és ha beszippant, még mindig gondolkodhatsz az eredeti megvételén.

world-of-warcraft-gameplay-2.jpg

Ennyi lett volna mára, válogassatok kedvetekre, és sose hagyjon el benneteket a remény. Előbb-utóbb vége lesz ennek a kényszerhelyzetnek, de addigra lehet, hogy sokan éppen ezeknek a játékoknak köszönhetően bővülnek egy új hobbival. Kitartás, és jó játékot!

 Kövess Facebookon: https://www.facebook.com/videogameopinions

A bejegyzés trackback címe:

https://videogameopinions.blog.hu/api/trackback/id/tr5115587478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2020.04.05. 08:54:47

civilisation.
panzer general.
x-com.

2020.04.05. 09:31:19

Pong, Tetris, Aknakereső
süti beállítások módosítása