Videojáték Vélemények

A Far Cry játékok a legrosszabbtól a legjobbig

2020. április 07. - Pafry1998

Ugyan nem a kezdetektől fogva követem az Ubisoft, kezdetben pedig még a Crytek által megalkotott játéksorozatot (a 2004-es első rész kijöttekor még csak 6 éves voltam), viszont visszamenőleg az összes epizóddal játszottam, és a sorozat rajongója lettem. Megfogott az egész alapkoncepció, a történetek, az eseménydús játékmenet, az emlékezetes karakterek, nem hiába ez a kiadó jelenleg egyik legnagyobb franchise-a az Assassin's Creed mellett. Most megpróbálom őket rangsorolni a legrosszabbtól (természetesen ezt sem tartom rossznak, koránt sem) a legjobbig, mely számomra a legmeghatározóbb volt. A lista szubjektív, teljesen az én véleményemen alapul, semmilyen minőségbeli rangsorolást nem vettem számításba.

8. Far Cry

Egyáltalán nem beszélhetünk rossz játékról az első Far Cry rész esetében, ám nálam mégis ez játszotta a legkisebb szerepet a végigjátszások során, mivel nem volt a gyerekkorom része, és csak utólag, 1-2 éve pótoltam. A Crytek gyakorlatilag egy tech demo-ból csiholta össze játékká ezt az epizódot, és milyen jól is tette ezt, mivel lefektette ennek a nagyszerű franchise-nak az alapjait. Jack Carver története szórakoztató, és gyönyörű környezetben játszódott, a fejlesztő mindent belepakolt, aminek köszönhetően a kor egyik legszebb videojátékává vált. Sok hangsúlyt nem helyez a karakterekre, a legtöbb időt a trópusi szigeten való lövöldözések, és akciózások fogják kitenni. És persze ebben a részben még szörnyek is betöltenek bizonyos szerepet.

 casasas.jpg

7. Far Cry 2

Egy korábbi cikkben már ejtettem róla pár szót, a második rész érkezéséig 4 évet kellett várni, 2008-ban azonban az év talán legszebb játéka lett. Az afrikai szavannáknak van egy sajátos hangulata, de maga a játékmenet egy kicsit retronak érződik, ezért is tettem a hetedik helyre a sorozat mára már ikonikus második felvonását. A Sakál kiiktatása, és ezzel a polgárháború felszámolása a két afrikai frakció között már nyomokban hasonlít a későbbi epizódok felszabadításban bővelkedő történeteihez, azonban még egyelőre kezdetlegesebb játékmechanikai megoldásokkal. Azonban az vitathatatlan, hogy talán ebbe a részbe tették bele a legtöbb realisztikus részletet (pl. fegyverek elakadása).

 unnamed.jpg

6. Far Cry: New Dawn

A legfrissebb megjelenés a listán, a 2019-es New Dawn nálam a gyenge középmezőnyben végzett. Kissé furcsa volt elsőre, hogy az Ubisoft nem egészen egy év kihagyás után már rögtön piacra is dob egy újabb epizódot, azonban mikor elkezdtem vele játszani, kibújt a szög a zsákból. Gyakorlatilag egy átdolgozott verzióját kaptuk meg az ezt megelőző résznek, valamennyivel kisebb térképpel, és egy poszt-apokaliptikus környezettel, mely 17 évvel az 5. rész után játszódik. Aki ismeri annak történetét is, megérti, hogy a világ miért apokalipszis utáni állapotokban szenved. Számomra egy kicsit elhamarkodottnak tűnt a rész megjelentetése, nem is kapott igazán extra történetet, csupán továbbvitte kissé a Far Cry 5 cselekményét, amolyan nagyobb DLC-nek is beillett volna. Főgonoszai, az ikerlányok pedig ugyan hatásosnak akarnak tűnni, számomra sajnos az egyik legfelejthetőbbek közé tartoznak.

 ss_7a80ba40c596387f98ab6ae7438e8739cd4fe586_1920x1080.jpg

5. Far Cry: Blood Dragon

Sokak listáján bizonyára előkelőbb helyet foglal el ez a teljesen komolytalan, 80-as évekbeli akcófilm paródiának is felfogható epizód, azonban a 3. részre épülő, 2013-as Blood Dragon nálam az 5. helyet szerezte meg magának. Rengetegen szerették, és szeretik a mai napig, ugyanis rengeteg humorforrást tartogat számunkra történetében. Egy átlagosnál jóval kisebb térképet kapunk, melyen főhősünkkel, Rex Colt-tal kell egy nukleáris háború utáni földön boldogulnunk. Képregényszerű átvezetők tarkítják rendes videók helyett a játékmenetet, ezzel növelve a hangulatot, és téve rendkívül egyedivé a részt a többihez képest.

 bloodheader.jpg

4. Far Cry 4

A lista első felében már azok az epizódok szerepelnek, melyeket bármikor, bármilyen hangulatomban újra elővennék végigjátszani, és nem egyszer már meg is tettem ezt a múltban. A negyedik rész 2014-ben jelent meg, és emlékszem rettentően vártam. Sajnos az akkori laptopomon nem futott valami fényesen, ám ez sem riasztott el a végigjátszásától, egyszerűen annyira magamba akartam szívni az új történetet, az új főgonosszal, Pagan Minnel együtt, aki a mai napig az egyik kedvenc karakterem a szériából. Főhősünk ezúttal az Ajay Ghale névre hallgat, és kidolgozott személyiséget kapott, melyet szintén jól eltaláltak. A játék egy rendkívül kidolgozott, Himalája környéki, hegyvidékekkel tarkított térképen, Kyrat képzeletbeli országában játszódik, ahol már az említett diktátor az uralkodó. Itt csatlakozunk egy véletlen folytán a Golden Path nevű ellenállókhoz, kiknek két vezetője, Amita és Sabal irányítja a hadműveleteket. Ez a két karakter is hihetetlen jól sikerült, és élvezetesen ábrázolták a kettejük között vibráló folyamatos feszültséget. Többfajta befejezéssel rendelkezik, a készítők pedig még azt is megjátszották, hogy ezek közül az egyikkel mindössze 15 perc alatt végigjátszható a játék.

 e2f3beba5b3848e2f831840c2e9a5db1.jpg

3. Far Cry 5

Sokat gondolkodtam a második, és a harmadik helyezett között, végül az ötödik rész az ezt megelőző számozott epizódokhoz való hasonlósága miatt került a dobogó legalsó fokára. A 2018-as Far Cry 5 egy kiváló történettel rendelkezik, mellyel szerintem sokkal élvezetesebb lett az ekkorra már kissé elcsépelt "szabadítsd fel a területeket az elnyomás alól" formula. Az USA Montana államában, egy képzeletbeli megyében, Hope-ban játszódó történet végre igazi amerikai elemeket vonultathat fel, és nem is fukarkodik ezekkel. Visszatérnek a bázisfoglalások, a mérhetetlenül nagy terület felfedezése (ezúttal már tornyok nélkül), és a rengeteg fajta fegyver, mellyel az ellent irthatjuk. Karakterünk sajnos nem kapott személyiséget, teljesen testre szabhatjuk, bár én úgy gondolom, ezeknek a játékoknak jól állt a kidolgozott főszereplő. A megyét egy szekta tartja rettegésben, kiknek feje a Seed család. Mindjárt 3 főbb vezért kapunk a nyakunkba az elején, John, Faith, és Jacob Seed képében, kiket összeköt az "Atya", a szekta feje, Joseph Seed. Ez utóbbi egyértelműen kiemelkedik a többiek közül, akik ugyan szintén megfelelő mélységet kaptak saját történetszálukban, azonban Joseph karaktere még erre is rátesz egy lapáttal. Meg merem kockáztatni, hogy az évtized második felének egyik legemlékezetesebb főgonoszát kaptuk meg képében. Érkezett továbbá 3 DLC a játékhoz, melyek ugyan nem a fő epizód történetéhez tesznek hozzá, ám önmagukban is élvezetesek lettek, kiváltképp a Lost on Mars.

 ss_a52c732d62a26d20bcfb0525929178749392f4fc_1920x1080.jpg

2. Far Cry: Primal

A 2016-os számozatlan folytatás egy teljesen egyedi hangulatot, és ötletet felvonultatva robbant be, a sorozattól teljesen szokatlan környezetbe, az őskorba repítve bennünket. Szembe kell néznünk a kor nyers viszontagságaival, vadállatokkal, és az ellenséges törzsekkel, melyekhez mindössze olyan kezdetleges fegyvereket használhatunk, mint a kőbalta, vagy egy egyszerű lándzsa. Csak te, és az anyatermészet, ahogy egy másfél évvel ezelőtti tesztemben már megfogalmaztam. Főhősünk Takkar, ki elveszett klánját keresi a vad vidéken, majd később aztán már saját falut alapít. Ez amolyan bázisként is szolgál, ahonnan a legtöbb küldetést elindíthatjuk, mely szintén szokatlan húzás volt a sorozattól, de nekem nagyon bejött. A karakterek sajnos nem voltak túl emlékezetesek, de az alaphangulat, és a grafika nekem abszolút elvitte a hátán az egész játékot. Végül is, ki ne akarna kardfogú tigrisek hátán lovagolni?

 smihj.jpg

1. Far Cry 3


És elérkeztünk a csúcsponthoz, ahogy azt már előre sejteni lehetett, a harmadik rész egyértelműen vitt mindent ezen a képzeletbeli listán. Egy évtizedre előre meghatározta a sorozat játékmechanikai alapjait, és 2012-ben majdhogynem tökéletes játékként emlegették, mely címre nálam rá is szolgált rendesen. Ez a játék rengeteg emlékezetes karaktert vonultat fel, a főszereplő Jason Brody-tól elkezdve (ki igen jelentős fejlődésen megy keresztül) Citra Talugmai-on keresztül egészen a 2010-es évek talán egyik legikonikusabb gonoszáig, Vaas Montenegro-ig. Rajtuk kívül még nagyon sokan szerepelnek ebben a történetben, melyben Jason és baráti társasága egy ismeretlen trópusi szigetre keverednek, ahol elfogják őket a helyi kalózok, Vaas emberei, és akaratlanul is egy játszma részeivé válnak. Jason kiszabadul a fogságból, és az utolsó pillanatban menekül meg a Rakyat nevű törzs vezetőjének, Dennisnek köszönhetően, aki aztán megtanítja a tudatlan fiűt a vadonban való túlélés alapjaira. Ezután Jasonnek csak egyetlen célja lesz: megmenteni barátait a kalózok fogságából. Ehhez azonban számos viszontagságon kell keresztülmennie, melyet mi sok órányi izgalmas játékmenetként fogunk érzékelni. A küldetések változatosak, lesz itt rajtaütés, kincskeresés, de még motorcsónakos üldözés is. Ezzel a résszel kerültek be a jól ismert játékelemek, a bázisfoglalás, melyek aztán gyorsutazási pontok lettek a méretes térképen, és az adótornyok felfedezése, mellyel láthatóvá vált a térkép egy-egy szeglete, a rengeteg gyűjthető tárgyról pedig már ne is beszéljünk. Eddig ötször játszottam végig, az utolsó kettőt a legnehezebb fokozaton, és valószínűleg a hatodik kijátszás sincs már túl messze.

 maxresdefault_1.jpg

Ti szeretitek a Far Cry szériát? Nálatok hogy néz ki ez a sorrend?

A bejegyzés trackback címe:

https://videogameopinions.blog.hu/api/trackback/id/tr1815597304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása