Videojáték Vélemények

Top 5 videojáték lányok számára

2020. április 14. - Pafry1998

A lányok közismerten sokkal kevésbé vonzódnak a videojátékok világához, mint mi fiúként, azonban így is akad pár népszerűbb gamer lány, akik streamjeikkel szórakoztatják a nagyérdeműt. Az átlag lányokra nem a videojátékok szeretete jellemző, és sokan közülük abban a tudatban élnek, hogy nem állnak másból, mint agyatlan lövöldözésből, részben mert a média is sokszor ezt a részét akarja kidomborítani. Pedig akadnak olyan játékok, melyekről úgy gondolom, ha egy ilyen lány játszaná végig, változna a véleménye ezzel az egésszel kapcsolatban. Ez az én top 5-ös listám videojátékokból, lányok számára!

 

5. Planet Zoo

A felülnézetes, építős játékoknak mindig is nagy kultusza volt, az évek során már számos helyet menedzselhettünk vidámparktól (Planet Coaster) egészen a híres őslényszigetig (Jurassic World Evolution). Azonban talán a legvonzóbb lehetőség az állatkertek hatalmas, és kiterjedt világa, megannyi aranyos, és simogatnivaló élőlénnyel. Azonban a 2019-es Planet Zoo jóval több ennél, talán ez minden idők legösszetettebb állatkert menedzselős játéka. A park egészétől kezdve a legapróbb dolgokig, a napi etetésre, a dolgozók bérére, és természetesen az állatok jólétére, valamint a vendégek visszajelzésére is nagyon figyelnünk kell. Mindezt pedig élethű grafikával fejelik meg, így ha közel megyünk, egy-egy oroszlán, vagy maki szinte már leugrik a képernyőről mellénk. Ha meg szeretnénk alkotni álmaink állatkertjét, íme itt a lehetőség!

image4.jpg

4. Ori and the Blind Forest

A kis Ori története 2015-ben sok játékos szívét megérintette, és az év egyik legnagyobb meglepetése lett. Az oldalnézetes platformer alapvetően ügyességi játékként van feltűntetve, és ez igaz is rá, hiszen minden reflexünket be kell vetünk néha, hogy túljussunk az adott pályarészen. Ori, a kis fehér erdei szellem világába visszatér az ősi sötétség, melytől a fák elszáradnak, a természet haldoklik, és végül nevelője, Naru is az áldozatává válik. Ori felkerekedik, hogy egy érzelemmel, és mélységgel teli történetben véget vessen a sötétség uralmának, és visszaállítsa világ régi fényét. Gyönyörű, művészi grafika, és számtalan kihívás vár ránk, ha belekezdünk, és lehet, hogy néhány könnycsepp is legördül az érzékenyebb lányok arcán. A folytatás idén, 2020-ban érkezett Ori and the Will of the Wisps címmel.

ss_29c95535846e6575bbea155f835075433381e5bf_1920x1080.jpg

3. Until Dawn (csak PS4-en)

Egy kis horror a listán, de nem kell aggódni, a lebilincselő fajtából. Az Until Dawn a téli Kanadában játszódik, egy nagy hétvégi házban, ahová 8 fiatal látogat pár nap erejéig kikapcsolódni. A látogatás idejének oka is van, pontosan egy évvel ezelőtt itt halt meg két további barátjuk, akikről meg akarnak emlékezni. Azonban hamar furcsa dolgok kezdenek történni, és a nyugis hétvége egy pillanat alatt a feje tetejére áll. Egy helyi őrült kezdi el zaklatni őket, ám ennél többet nem szeretnék elárulni, mert csak spoileresen tehetném mindezt. A segítség pedig csak hajnalban érkezik a házhoz, így a karaktereknek túl kell élniük az éjszakát. A játékos irányít mindenkit, és csak a mi döntéseinken múlik, hogy ki hal meg, és ki éli túl a kalandot. A játék emiatt sokszor újrajátszható, az úgynevezett pillangó-effektusnak köszönhetően, így biztos vagyok benne, hogy minden alkalommal részben eltérő történetet kapunk. A fiatalok személyisége, és egymás közti párbeszédei remekül lettek kidolgozva, és olyan szinészek játsszák őket, mint Hayden Panettiere, vagy Rami Malek. Ha nem riadunk vissza egy kicsit ijesztőbb vizeken sem, a játék eszméletlen jó, és sok órányi kalandot, valamint izgalmat fog nekünk tartogatni.

1aab0c6ec108115429ca3ffd5bb0d08d.jpg

2. Life is Strange

Ki ne akarná befolyásolni az idő múlását, esetleg visszamenni a múltba egy hibás döntést megváltoztatni? A játék főhőse, Max Caulfield, egy átlagos fiatal lány pontosan erre a képességre tesz szert, teljesen váratlanul. Max új tanulóként érkezik vissza Arcadia Bay csendes, tengerparti városába, ahonnan 5 évvel ezelőtt költöztek el családjával. A Blackwell Akadémia diákja lesz, ahol művészeteket tanul, azonban a játék hamar elkezdi csavarni a dolgokat, ugyanis szinte a legelejétől a birtokába jut hihetetlen képességének: képes lesz visszaforgatni az időt, bizonyos mértékig. Ezáltal rengeteg, már megtörtént szituáción tud utólag változtatni, és ez adja a játék sava-borsát. A történetet, az előző játékhoz hasonlóan nagyban befolyásoljuk döntéseinkkel, melyek akár az egész további játékra kihatással lehetnek. Például, ha egy karakter számára kedvezőtlenül döntöttünk, lehet, hogy később végig haragudni fog ránk, és egy-egy kritikus helyzetben nem számíthatunk a segítségére. Úgy viszonyul hozzánk majd környezetünk, amennyire okosan meghoztuk döntéseinket. Rengeteg izgalmas, és sokrétű karakterrel találkozunk a végigjátszás során, elég csak egykori legjobb barátnőnket, az önfejű Chloe-t, vagy az iskola arrogáns, önjelölt királyát, Nathant említeni. Szól barátságról, szerelemről, elmúlásról, lázadásról, és mindezen témákhoz a fejlesztő Dontnod rendkívül okosan nyúl hozzá. A történet iszonyat mély, és érzelemdús, a végét jelentő feliratok után pedig még hosszan ülünk a gép előtt, gondolkodva, hogy talán valahol jobban is csinálhattuk volna... pont, mint a való életben.

2830328-lifeisstrange_conceptart_16_1426514596_03_2015_01.jpg

1. Sims sorozat

Talán a legismertebb, és lányok által alapból legközkedveltebb játéksorozat, a 2000 óta 4 számozott részt, és számtalan kiegészítőt (egyetemi élet, halloween, karácsony és egyéb finomságok) megélt Sims. A játékban nem egyebet kell csinálni, mint alkotni magunknak egy embert, egy párt, vagy akár egy egész családot, és az egész életüket irányítani, a munkán, és a társadalmi kapcsolataikon keresztül egészen a legegyszerűbb szükségleteikig. Részletes személyiségeket alkothatunk embereinknek, a teljes külső megjelenésüktől elkezdve még a csillagjegyeiket is megválaszthatjuk. A másik nagyon élvezetes rész a házak megépítése, melyhez a legutóbbi, 4. részben már tényleg csak a képzelet (na meg persze a család költségvetése) szabhat határt, hogy megalkossuk álomotthonunkat. Egyszerű, de annál szórakoztatóbb játék, ha lányként még nem próbáltad, a karantén alatt javaslom fuss neki! Garantáltan képernyő elé szegez majd.

the-sims-4-discover-uninersity-kiegeszito-pc-863774.jpg

Kihagytam volna valamit? Lányként mely címekkel játszottál már? Ha fiú vagy, milyen videojátékot ajánlanál lányok számára?

Kövess Facebookon: https://www.facebook.com/videogameopinions

A bejegyzés trackback címe:

https://videogameopinions.blog.hu/api/trackback/id/tr7515612436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csipkefa 2020.04.15. 09:10:48

Muszáj voltam rákattintani erre cikkre, mert kicsit felbosszantott :D
Ezek közül csupán a Life is Strange-dzsel játszottam.

Inkább úgy kéne ezt a bejegyzést átnevezni, hogy olyan játékok, amik a nem gamereknek is jók lehetnek, élvezhetnek mert ez a nemhez kötés azért így 2020-ra elég erős. Főleg, hogy elég sok lány játszik. (köztük én)
Ide tenném még bármelyik Lego játékot, mert egyszerűek és viccesek is, a Detroit become humant, mert iszonyat jó a története, bármelyik Telltale játékot, az Unravelt, az Overcookedot (tudsz játszani a pároddal is) és a Witcher 3-at (a Witcherrel mindenkinek játszania KELL :D)

CCnick 2020.04.15. 10:57:34

Az asszonnyal elég sokat irtottuk egymás quakeXXX-ben, végigtolta a ColdFear-t, anno PSX-en a wipeout3 meg az Alien Trilogy voltak a kedvencei, szóval nem kellene erőltetni a sztereotipiákat.

Dolphyn 2020.04.15. 11:56:52

Elder's Scrolls bármelyik részét bátran merem ajánlani 14 év felett :D Több platformra is kijött a Skyrim, de PC-re ugyanígy ajálnom az Obliviont is, mindkettőt előveszem a mai napig (nekem az Oblivion volt az első játék, amivel elkezdtem játszani, picit elfogult vagyok, de nem alaptalanul).

Bea Kertész 2020.04.15. 13:37:44

Én lány vagyok és a sims.ekból a 3ban csak épitkezni imádok :) A Life is Strange az érdekes játék, de nekem nagy kedvenceim a gta, nfs, wow, assasin creed, tomb raider.ek. Az jó ha minél nagyobb területett lehet bejárni, legyen értelmes vagy értelmesnek tünő sztori, illetve cél. A horrort azt kerulöm, de előfordulhat, hogy egy egy zombis játékot megnézek közelebről :D Ez az "agyatlan lövöldözés,sokkan úgy.." inkább a kevessen gondolják úgy szerintem nem a sokkan :D

Pafry1998 2020.04.15. 13:58:21

@csipkefa: Valóban igazad van, kicsit sztereotipikus volt a cikk felvezetése, a szemem előtt az lebegett, hogy lányok számára is élvezhető játékokat ismertessek, az én környezetemben sajnos csak olyan lányok vannak, akikre a bevezetésben leírt tulajdonságok jellemzőek :/ viszont tudom hogy nagyon sok gamer lány van, és örülök hogy páran már ide is kommenteltetek ;)

Rózsás Joel 2020.04.15. 16:38:22

@csipkefa:

"Muszáj volt válaszolnom erre a hozzászólásra, mert kicsit felbosszantott."

Sosem értettem az olyan embereket akik szerint "elég erős 2020-ban" különbséget tenni férfiak és nők között. Tekintve a tudomány jelenlegi helyzetét és a szociológusok, biológusok, orvosok kitartó, eredményes munkáját 2020-ban elég erősen kijelenthető, kapaszkodjon meg, hogy a férfiak és a hölgyek különböznek, ha még eddig nem volt ki elmondja, én megsúgom most Önnek, hogy nem csak biológiailag (értse: fizikálisan, testi tulajdonságokban) különbözünk, hanem előfordul az is, hogy nagy általánosságban más dolgok érdekelnek minket.
Aki ezen "felbosszantja" magát annak javaslom, hogy ne irogasson ügyefogyott hozzászólásokat cikkek alá.
Ajánlom, hogy írjon egy cikket Ön is hasonló témában és ne más szellemi tulajdona alatt fröcsögjön zöldségeket...

Tisztelettel,

RJ

Dan da Man 2020.04.18. 11:33:40

@Pafry1998: Én értettem. Valószínűleg, mert férfi vagyok. És semmilyen rosszindulatot nem feltételeztem. Az összeállításból pedig én is azt mondtam volna, hogy ez olyasmi, ami a lányokat nem nézi le, de az ő agyi struktúrájuknak és kódjaiknak jobban megfelel - ha már játékra vetemednek. (Mert hiszen a gamer lányok eleve fiúsabb mentalitással bírnak.)

Szóval szerintem semmi okod exkuzálni magad - senkit sem sértettél meg, vagy becsültél le. Ezek generikusan nőknek jobban ajánlható játékok. Biztos van még egy csomó másik is. De ez egy jó kiindulási pont.
süti beállítások módosítása