Videojáték Vélemények

Érdemes megvenni? - Metro Exodus

2020. április 12. - Pafry1998

A tavaly megjelent, 2019-es Metro Exodus egy közkedvelt, és sok rajngóval rendelkező játéksorozat, a Metro trilógia befejező része, ez pedig egy könyvadaptáció, Dmitrij Glukhovsky könyveit egyébként ajánlom mindenkinek.

kvjxcyznk6tbj4aj6i2ckn.jpg

A sztori egy apokalipszis utáni világban játszódik, melynek utolsó túlélői a moszkvai metróhálózatban tengetik napjaikat, és minden újabb reggellel egy újabb megpróbáltatás veszi kezdetét. Az Exodus egy nagyszerű játék lett önmagában is, amolyan félig nyitott világgal, és remekül elmélyített karakterekkel (a The Division-nel ellentétben itt inkább a karaktereken van a fő hangsúly). Artyom a harmadik részben végre megkapja története befejezését, ám hogy az jól, vagy rosszul végződik, már a mi kezünkben van, hiszen a játéknak két fajta befejezése is van. Vonattal járjuk be a metró helyett ezúttal már a kihalt Oroszországot, és számos megállón keresztül teljesítjük be kis csapatunk végzetét. A játék grafikája gyönyörű, az egyik első RTX által támogatott címek egyike, nekem egyedül talán csak a karakterek mimikájával volt egy kicsit bajom.

Emlékezetes karaktereket vonultat fel?

Véleményem szerint maga a főhős Artyom, habár egy kukkot sem szól az egész játék alatt, mégis maradandót alkot, mivel számos megpróbáltatáson megy keresztül, mire elér végre odáig, ahová mindig is vágyott. Kiemelném még Miller tábornok alakját, aki karizmatikus vezetőként tudja egyben tartani a metró, majd később az Aurora (vonat) legénységét. Illetve megemlítendő még lánya, Anna Miller, aki Artyom felesége is egyben.

Megéri megvenni úgy, hogy nem játszottál az előző részekkel?

Szerintem nem igazán. Ahhoz, hogy teljes képet kapj a Metro világáról, érdemes először a trilógia első 2 darabjával, a Metro 2033-al, illetve a Metro: Last Night Redux-al kezdened. Az Exodus ugyan önmagában is megállná a helyét, de tudván, hogy ez a játék mennyire meghatározó volt az elmúlt évtizedben, úgy javaslom a teljes trilógia beszerzését, az előbb említett 2 játék már kifejezetten olcsón megszerezhető.

Nyugodt, chilles játékélmény, vagy koncentrálni kell?

Egy kicsit mindkettő. Egy délutáni chillhez is illik, a tájak, a kihalt vidék nyugalma, és az aprólékos, kidolgozott részletei miatt, ám komolyabb koncentrációt igényel bizonyos részein, éppen ezért a második aspektus is érvényesül. Néhány ellenfélbe néha idegesítően sok ólmot kell pumpálni.

Megéri egyáltalán végigjátszani?

Hogyne. Kielégítő, és szükséges befejezéssel látja el főhősünk három epizódon keresztül ívelő kalandját, nem mellesleg demonstrációnak sem rossz, hogy mennyit is bír gépünk kihozni ebből a látványvilágból. Ugyan annyira nem hosszú, maga a fősztori 12-14 órás, ám legalább nem érződik úgy sehol, hogy felesleges dolgokat pakoltak volna bele, hogy elhúzzák az egészet.

unnamed_1.jpg

Javaslat a megvételre: Akciósan

Nagyon-nagyon kevés játék lesz, melyet teljes áron ajánlok megvételre, a 60 euró nekünk, magyaroknak sajnos egyelőre rettenetesen soknak számít egy játékért, ami ráadásul igencsak kurta játékidővel rendelkezik, így javaslom, hogy egy nagyobb, tavaszi, vagy nyári vásár során csapjunk le rá, esetleg a trilógia másik két darabjával együtt. Ritka az olyan cím, melyet ténylegesen teljes áron azonnal megvennék, ám ebből is akad majd a jövőben.

Ha érdekel a játékról szóló tesztem, itt elolvashatod:
https://gepigeny.hu/user/pafry/teszt/1350

Neked mi a véleményed a Metro világáról?

A bejegyzés trackback címe:

https://videogameopinions.blog.hu/api/trackback/id/tr5315607728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása